طراحی رابط کاربری چیست
تا حالا تجربه بازید از سایتی را داشتید که احساس کنید مطالب، عکس ها و حتی های رنگ های به کاربرده شده به طور آشفته ای درکنارهم چیده شده و هیچگونه جذابیت بصری برای کاربر ندارد.
ازطرفی در دنیای امروز، که بیشتر فعالیت های ما حول محور اینترنت و وب سایت ها مختلف می چرخد، توجه به نمای بصری سایت و اپلیکیشن ها از ملزومات دوام درمیان رقباست. اینجاست که طراحی رابط کاربری یا UI به کمک ما می آید.
طراح رابط کاربری از جمله حوزه های گسترده ای ست که قصد داریم در مقاله پیش رو به آن بپردازیم.
رابط کاربری یا UI چیست ؟
قبل از شروع مبحث بهتراست مطلب را با سوالی ساده اما مهم آغاز کنیم.
مهم ترین ویژگی هر محصول چیست؟
تصور کنید قصد استفاده از چاقویی برای برش یک تکه میوه را دارید، در این صورت اول دسته چاقو را میگیرید نه خود تیغه که هم آسیب زا و هم آسان نیست.
در حقیقت، رابط کاربری هم وظیفه ی تسهیل استفاده از یک محصول را دارد.
میشود اینطور بیان کرد که، طراحی رابط کاربری قدمتی بیش از سال های اخیر دارد، اما اصطلاح UI، با رایج ترشدن ابزاری چون کامپیوتر رونق گرفت و رسالت خود را با ارائه محصولی با قابلیت دسترسی آسان برای کاربر در پی گرفت.
طراح رابط کاربری به مسائلی چون مکان هر المان در صفحه، چگونگی طراحی فرم ها، محل قرار گیری دکمه ارسال، محل قرارگیری گزینههای اصلی به گونه ای که قابلیت رویت آسان داشته باشند و... فکر و آن را در سایت پیاده میکند.
تفاوت میان طراحی گرافیک و طراحی رابط کاربری چیست؟

وجود کلمه طراح یا طراحی،اغلب باعث میشود رابط کاربری در زیرمجموعه هنرو دیزاین قرارگیرد.
ولی تفاوت طراحی گرافیک یا طراحی بصری Visual Design با طراحی UI چیست و چرا نباید آن را زیرمجموعه ای از هنر طراحی دانست؟
شخصی که رابط کاربری طراحی میکند، باید با اصول گرافیک آشنایی داشته باشد.
در حقیقت، از ملزومات طراحی رابط کاربری آشنایی با اصل گرافیک است، اما هدف اصلی در این حوزه طراحی محصولی است که کاربر بتواند به آسانی از آن استفاده و به هدفی که در پی اش است دست یابد.
میشود اینطور نتیجه گرفت که هدف طراح گرافیک، طراحی و دیزاین سایتی زیباست، اما طراح رابط کاربری قصد طراحی محصولی را دارد که کاربر بتواند به راحتی از آن استفاده کند و به هدفش دست یابد.
اصول طراحی کاربری یا UI چیست ؟
برای اینکه طراح رابط کاربری بتواند خروجی بهتری از پروژه های خود بگیرد باید با اصول اساسی در این حوزه آشنا باشد.
این اصول شامل موارد زیر است:
رعایت ساختار
برای اینکه کاربر بتواند بخشهای مختلف را از یکدیگر تشخیص و به این آگاه باشد که برای رفع هر نیاز باید به کدام قسمت مراجه کند، طراحی باید به گونه ای ساختارمند و روشن باشد.
در حقیقت، ایجاد نظم به درک و تشخیص بهتر کاربر می انجامد.
رعایت سادگی
رعایت سادگی یکی از فاکتورهای اصلی در طراحی محصول و سایت است، چرا که علاه و بر جذابیت بصریری، به روشنی مسیر استفاده از محصول را به مخاطب نشان میدهد؛ همچنین باتوجه به پیچیدگی تکنولوژی، امروزه بسیاری از کسب و کارها به دنبال ایجاد سادگی در طراحی محصول و وب سایت های خودشان هستند.
این اصل را به خاطر بسپارید که سهولت دست یابی کاربر به محصول، تجربه مثبت در کاربر ایجاد میکند که این خود یک امتیاز ویژه در میان رقبا برای شما به حساب می آید.
قابل دید بودن
اصل پدیداری یا قابلیت دیده شدن یکی دیگراز این اصول است و توجه به این نکته که چه اطلاعاتی را به مخاطب نشان می دهید اهمیت بسیاری دارد.
این نکته را در نظر داشته باشید که مخاطب باید چیزهایی را ببیند که به آنها نیاز دارد. تمام گزینههای مورد نیاز کاربر باید به روشی صحیح در دسترس او قرار گیرد؛ همچنین توجه مان به این نکته باشد که اطلاعات نامربوط، فرعی و یا غیر ضروری نتیجه ای جز سردرگمی کاربر ندارد.
اصل اطلاعرسانی به کاربر یا بازخورد
در هر سیستمی ممکن است خطاهایی رخ دهد و یا تغییراتی ایجاد شود.
در خصوص ابزارهای تکنولوژی این این یک امرعادی است اما استراتژی شما به عنوان طراح رابط کاربری، استفاده از زبانی قابل فهم برای توضیح مطالب به کاربر باشد که در این مواقع باید چه کارکند و قدم بعدی چیست.
اصل انعطافپذیری
منظور از انعطافپذیری یا تحمل UI این است که UI را به گونه ای طراحی کنید تا کمترین درصد احتمال رخ دادن خطا و اشتباه در آن باشد و اگر خطایی در آن رخ داد سیستم را گونه ای طراحی کنید تا تحمل بالایی نسبت به خطا واشتباه داشته باشد.
چگونه UI طراحی کنیم؟

تا اینجا آشنایی کلی از این حوزه و اصول اساسی در آن بدست آوردیم، اما مراحل طراحی UI چیست؟ به عبارت بهتر، برای طراحی کاربری مناسب چه اقدام هایی باید انجام شود؟
در مرحله اول، نیازهست تا طراح UI پروژه را به طور دقیق بررسی و نیازسنجی کند.
برای مثال اگر قرار است طراح رابط کاربری یک سایت را تحلیل کند، در اقدم اول باید مخاطبان سایت را بشناسد. هر چه شناخت بیشتر و بهتری از مخاطبان خود داشته باشید، طراحی بهتری نیز ارائه خواهید داد.
برای شناخت بهترمیتوانید کسب وکارومخاطبان سایتهای رقیب را بررسی و یا اگر سایت تان موجود است، از طریق ابزار گوگل آنالیتیکس مخاطبان و رفتار آنها را بهتر بشناسید.
شناخت مخاطب یکی از این اصول مهم است و به کمک آن میتوانید در هر فیلدی، به بازدهی بیشتر دست یابید.
مرحله بعدی، شامل طراحی اتود اولیه و ارائه آن به مشتریان است. در این مرحله طرحی ابتدایی از سایت و منوها مشخص کنید و در ادامه محل قرار گرفتن هر یک از گزینهها را تعیین کنید.
در طی این مرحله، طرح اولیه را به مشتری نشان و با همفکری و مشورت او، تغییرات لازم را اعمال کنید.
پس از اعمال تغییرات، به سراغ انتخاب رنگبندی و گرافیک میرویم.
البته بهتر است این کار را به عهده یک گرافیست بگذارید، اگرچه پیشنهاد اکثر متخصصان این است که در آغاز طراحی سایت هدف خود را به طراحی بصری و گرافیکی معطوف نکنید، چرا که در این صورت ممکن است از اصل موضوع، یعنی کاربری آسان، دور شوید.
مهارت های لازم برای طراحی UI
باتوجه به مطالبی که در بالا ذکرکردیم میتوان اینطور نتیجه گرفت که، طراح رابط کاربری نیاز به مهارت های مختلفی دارد. یکی از این موارد، آشنایی با ابزارهای طراحی گرافیکی چون فوتوشاپ و Illustrator است. اگرچه نیاز نیست از ابتدای پروژه به سراغ این ابزارها بروید و میتوانید برای شروع کار از وایر فریم یا ابزارهای طراحی اولیه استفاده کیند.
باتوجه به مطالب ذکر شده در بالا میتوان اینطور متصور شد که هدف اولیه و اصلی طراحی رابط کاربری، ایجاد شرایطی برای قابلیت استفاده آسان از محصول است. طراح رابط کاربری مشخص میکند که هر المان و عنصری از سایت یا نرمافزار چگونه و کجا قرار بگیرند، خود را جای کاربران میگذارد، هدفها و نیازهای آنها را در نظر میگیرد و در نهایت محصول را به شکلی که پاسخگوی این نیازها و اهداف باشد طراحی میکند.
سخن آخر
هدف از این مقاله آشنایی مختصر مخاطبین با این حوزه ی جدید و پردر آمد بود و امیدواریم که برایتان مفید بوده باشد.
درانتهای میتوانید سوالات خودتان را با ما به اشتراک بگذارید تا کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخگوی شما باشند.